Resepi Sos Cili Untuk Pesakit Diabetes - Pak Long’s Low Carb Chilli Sauce

 

Kebanyakan sos cili yang terdapat di pasaran adalah tidak sesuai untuk pengidap diabetes. Kandungan gula yang tinggi dalam sos cili di pasaran mempunyai dua fungsi utama; pertama untuk mengimbangkan rasa pedas dan kedua sebagai preservative (bahan awet). Jadi Mak Long tidak lagi menggunakan sos cili dalam hidangan atau masakan. Hari ini Pak Long telah membuat sendiri sos cili yang sesuai untuk pengidap diabetes dengan mengubahsuai resepi sos cili yang dijumpainya di sini.

Ingredients:
1 tin of chopped tomatoes
1 onions (finely chopped)
1 cup of Splenda
3 red chillies (finely chopped)
2 cloves garlic
1 tbsp rice vinegar
1 tsp salt
Put everything in a saucepan and  bring to boil. Once boiled simmer for half an hour with the lid on. Once soften blitz the sauce using a hand blender. Put the lid back on and simmer for another 15 minutes. The sauce is now ready to use.

http://maklongskitchen.wordpress.com/2011/01/17/pak-longs-low-carb-chilli-sauce/

Kencing Manis Punca Sakit Jantung, Darah Tinggi, Buah Pinggang Rosak

punca penyakit 
Kencing manis, tekanan darah tinggi, kegagalan buah pinggang dan sakit jantung — empat penyakit yang saling berkait rapat. Biasanya jika seseorang ada kencing manis, dia berisiko tinggi mengalami tiga penyakit lain, terutama jika gagal mengawal paras gula dalam darah. diabetes

Dianggarkan di seluruh dunia ada kira-kira 250 juta pesakit kencing manis dan catatan menunjukkan kebanyakannya meninggal dunia akibat komplikasi penyakit. Punca utama kematian di kalangan pesakit kencing manis ialah masalah jantung dan kegagalan buah pinggang. diabetes

Di Malaysia, jumlah pesakit kencing manis kini mencecah 1.2 juta orang dengan catatan 650,000 kes baru setiap tahun. Kebanyakan pesakit tidak sedar mereka menghidap penyakit kronik ini hinggalah mengalami pelbagai gejala yang menjejaskan kualiti hidup. diabetes

Pakar perubatan percaya kebanyakan pesakit menghidap kencing manis beberapa tahun sebelum penyakit dikesan. Yang membimbangkan, lebih lama seseorang itu menghidap kencing manis, lebih tinggi risiko untuk mendapat komplikasi penyakit. diabetes

Punca Kematian Kelima Tertinggi Dunia

Kencing manis adalah penyakit zaman moden paling nyata dan menjadi punca kematian kelima tertinggi di dunia. Dianggarkan satu kematian berlaku dalam setiap 10 saat akibat kencing manis. diabetes

Komplikasi kencing manis boleh dibahagi kepada dua iaitu :

1) Mikrovaskular (membabitkan kerosakan salur kecil) seperti kerosakan mata dipanggil retinopati diabetis yang mengakibatkan pesakit hilang penglihatan, kegagalan buah pinggang, kerosakan saraf kaki dan meningkatkan risiko kaki dipotong. diabetes

2) Makrovaskular (membabitkan salur darah besar) lebih mudah berlaku pada kadar 4 kali lebih tinggi berbanding komplikasi mikrovaskular. Kencing manis boleh meningkatkan risiko penyakit jantung, strok, penyakit vaskular periferal (PVD iaitu salur darah besar pada kaki). diabetes

Pecahan komplikasi kencing manis :

** 55% kematian kerana komplikasi jantung
** 13% kes kematian kerana paras gula tidak terkawal
** 13% kes kematian kerana kanser
** 19% kes kematian kerana lain-lain penyakit

Perkara pertama perlu dilakukan untuk mengelak komplikasi ialah mengawal paras gula dan tekanan darah. Bagaimanapun, pesakit kencing manis yang turut mengalami masalah tekanan darah tinggi sukar mencapai paras gula dan tekanan darah yang disasarkan (selamat). 

http://prutakafulinfo.wordpress.com/2011/06/02/kencing-manis-punca-sakit-jantung-darah-tinggi-buah-pinggang-rosak/

Penyakit Kuning / Jaundis Dengan Kencing Manis


Jaundis, dikenali sebagai penyakit kuning, merupakan salah satu komplikasi kesihatan yang amat besar. Kematian telah dilaporkan disebabkan penyakit kuning. Anda perlu mengambil penjagaan yang baik daripada orang yang menderita dengan Diabetes jika tidak ia boleh membawa kepada komplikasi kesihatan yang serius. Pada dasarnya penyakit kuning bermaksud pencemaran kekuningan kulit.

Malah, mata, kuku, dan lidah akan mendapatkan tinta kekuningan. Kuning ini adalah diperhatikan kerana jumlah yang hadir bilirubin dalam darah yang berlebihan. Ia adalah fungsi hati untuk mengeluarkan amaun yang berlebihan bilirubin dari darah. Kandungan bilirubin dalam darah meningkat kerana berfungsi hati. Jika jaundis tidak dirawat pada peringkat awal, maka ia boleh mengakibatkan komplikasi kesihatan yang serius.

Gejala utama penyakit kuning, kuning kulit, mata, kuku, lidah, dan kepala. Air kencing berwarna kuning gelap diperhatikan sebagai gejala yang amat penting. Ia adalah melalui ujian air kencing yang berlakunya jaundis disahkan. Malah kuning najis yang tercatat sebagai gejala jaundis. Sesetengah orang juga boleh notis itu kuning kulit. Demam cahaya sedang diperhatikan dalam beberapa kes jaundis. Satu hal yang memberi jaminan bahawa kelemahan dirasai sebagai gejala wajib jaundis. Hilang selera makan, sakit perut, sakit kepala, bengkak kaki, dan perubahan dalam nada otot jarang diperhatikan gejala jaundis. Beberapa gejala-gejala lain daripada yang disebut di sini juga boleh berlaku. Kehilangan berat badan diperhatikan dengan ketara sebagai tanda-tanda jaundis. Sila rujuk kepada doktor jika ada tanda mana-mana gejala-gejala ini disebabkan oleh penyakit kuning.

Jaundis adalah salah satu penyakit di seluruh dunia yang paling luas diperhatikan. Tujuh daripada setiap 10 orang mengalami penyakit kuning. Jaundis adalah dibezakan kepada 2 jenis, Jaundis yang baru lahir dan Jaundis patologis. Dengan penyakit kuning yang baru lahir, bayi kecil yang baru lahir mengalami penyakit kuning. Jaundis patologis berlaku disebabkan oleh hepatitis, sirosis, sindrom genetik, penyakit hati, ubat, jangkitan, dan ketidakserasian darah. Jaundis yang paling sering diperhatikan adalah jaundis patologis. Jika penyakit kuning yang disimpan tidak dirawat, maka ia membawa kepada komplikasi kesihatan yang berbahaya.

Fungsi hati yang tidak normal sedang diperhatikan untuk menjadi penyebab jaundis. Hati tidak berfungsi dengan betul disebabkan oleh keradangan. Dengan cara ini keupayaan hati untuk konjugat dan merembeskan bilirubin yang terbantut yang membawa kepada penyakit kuning. Lain-lain penyakit hati juga mengganggu fungsi normal hati yang membawa kepada penyakit kuning. Kadang-kadang kecacatan semula jadi berlaku di dalam hati yang menghalang bilirubin daripada itu dipecat daripada darah. Hasilnya kepekatan bilirubin dari darah meningkat yang membawa kepada penyakit kuning. Malaria dan anemia hemolitik punca jaundis dalam beberapa kes. Talasemia juga diperhatikan untuk menyebabkan penyakit kuning kerana ia mengganggu fungsi hati.

Sesetengah kanser juga dikaitkan dengan kejadian penyakit kuning. Ia telah dibuktikan bahawa demam kuning boleh menjadi tanda amaran kanser. Kecacatan kongenital juga bertanggungjawab untuk berlakunya jaundis dalam beberapa kes. Apa sahaja yang boleh menjadi punca jaundis, tetapi kesan yang meninggalkan ke atas kesihatan manusia adalah sangat buruk. Jangan mengabaikan penyakit kuning kerana ia boleh mengakibatkan kepada pelbagai komplikasi kesihatan berbahaya. Terdapat pelbagai rawatan yang disediakan di pasaran untuk kencing manis, tetapi sila berunding dengan doktor sebelum memilih mana-mana satu ini. Anda perlu mengambil perhatian baik kesihatan anda jika anda sedang menderita dengan penyakit kuning. Jumlah rehat yang mencukupi mesti diambil untuk mengatasi penyakit kuning sepenuhnya jika tidak, ia mungkin kembali dan kali ini ia akan menjadi lebih berbahaya. Artikel ini menerangkan secara umum mengenai penyakit kuning, untuk maklumat lanjut rujuk doktor keluarga anda.

http://bestbuy.ads4blog.net/2012/03/22/penyakit-kuning-jaundis/

Menu Pesakit Kencing Manis Mak Long’s Thousand Island Dressing


Seperti cili sos, kebanyakan sos thousand island yang terdapat di pasaran mengandungi kandungan gula yang tinggi justru ia tidak sesuai untuk pengidap diabetes. Mak Long buat sos untuk bean salad malam ni.

Ingredients:
2 sudu besar mayonais
1 sudu besar sos cili Pak Long
1 sudu besar krim
1 sudu teh jus lemon
1 biji telur rebus (dikupas dan dicincang halus)
secubit garam
secubit serbuk lada hitam
Masukkan kesemua bahan di atas ke dalam mangkuk dan kacau hingga sebati.  Selesai.

http://maklongskitchen.wordpress.com/2011/01/17/mak-longs-thousand-island-dressing/

Pengganti Gula Dalam Minuman

Antara produk keluaran Megaherbs Bioextreme Sdn. Bhd. minuman tenaga berasaskan gula pokok stevia.


GULA merupakan bahan pemanis utama dalam menghasilkan sesuatu masakan. Rasa kemanisan itu menjadi tarikan kepada masyarakat untuk menikmati masakan seperti kek, kuih muih dan pelbagai minuman.
Sebab itu pengambilan gula merupakan perkara biasa dalam kehidupan harian kita. Ada orang seolah-olah tidak boleh hidup tanpa gula walaupun diri diancam pelbagai penyakit.

Antara masalah kesihatan yang berpunca daripada pengambilan gula berlebihan adalah obesiti, lelah, kencing manis serta penyakit jantung.

Secara ringkas, gula adalah karbohidrat yang mudah diserap tubuh dan bertujuan untuk membekalkan sumber tenaga kepada tubuh badan kita.

Tetapi tahukah kita terdapat pelbagai sumber lain gula yang boleh kita dapati secara lebih sihat. Antaranya daripada nasi, mi dan ubi-ubian.

Selain itu, kita juga boleh mendapatkan bahan penting ini daripada sejenis tumbuhan yang dikenali sebagai pokok stevia.

Stevia atau nama saintifiknya, stevia rebaudiana merupakan sejenis tumbuhan herba yang mempunyai lebih 10 peratus stevioside pada daunnya dan bahan ini mengandungi 200 hingga 300 kali kemanisan berbanding gula biasa.

Kebaikan stevia

Pokok ini mempunyai pelbagai gelaran antaranya sweetleaf dan sugarleaf serta bagi sesetengah pihak, ia juga digelar daun ajaib yang mengeluarkan manisan.

Kemanisan daripada pokok ini sedikit lambat untuk dirasa tetapi ia akan kekal lebih lama berbanding gula biasa. Ini kerana kelarutan stevia di dalam air sedikit perlahan.

Walaupun begitu, stevia telah mendapat perhatian daripada pengguna bahan rendah karbohidrat bagi pengamal diet dan juga pengguna gula alternatif.

Kajian perubatan yang telah dijalankan menunjukkan keupayaan stevia untuk mengawal penyakit darah tinggi, kencing manis serta hipertensi.

Ini kerana stevia adalah bahan pemanis bersifat semulajadi yang memberikan rasa manis tanpa bahan kimia tambahan seperti glukos atau mana-mana komponen gula lain.

Antara kegunaan stevia dalam produk masakan adalah pemanis untuk pelbagai jenis minuman, ais krim serta gula-gula.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0418&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kesihatan&pg=kn_01.htm
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...