Kacang Panjang Tumis Tauge (Menu Pesakit Diabetes)

 
 
Bahan-bahan:
150 gram kacang panjang, dipotong 3 cm
100 gram tauge dari kacang soya
150 gram daging lembu tanpa lemak, digiling ( atau ditumbuk)
6 batang kucai, dipotong 2 cm
3 sudu makan minyak goreng tanpa kolesterol, untuk menumis
100ml air
6 ulas bawang merah, dimayang
5 ulas bawang putih dimayang
1 biji bawang bombay, dihiris
4 biji cili kering, dihiris serong
1 sudu teh serbuk lada putih
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula putih

Cara Membuat:
1. Tumis bawang merah, bawang putih dan bawang bombay hingga wangi.
2.Masukkan daging lembu giling, kacau sehingga berubah warna.
3.Tambahkan air, cili kering, lada putih, garam dan gula putih, kacau sehingga mendidih
4. Masukkan kacang panjang dan kucai. Biarkan sehingga kacang panjang masak. tambah tauge dan kacau sebentar. Angkat dan hidangkan.

Nilai gizi per hidangan
Tenaga: 218.7 kkcal
Protien : 33.1 gram
Lemak : 16.8 gram
Karbohidrat : 6.3 gram
Serat : 1.8 gram
Kolesterol : 35 gram

http://ummuayman.wordpress.com/2009/11/10/kacang-panjang-tumis-tauge-istimewa-untuk-pesakit-diabetes/

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...