Terung Daging Cincang Berlada (Menu Pesakit Diabetes)


Bahan-bahan:
300 gram terung ungu, dibelah dua dan dipotong setebal 2 cm
150 gram daging lembu tanpa lemak, dicincang halus
3 sudu makan minyak goreng tanpa kolesterol untuk menumis
100 ml air
 
Bahan Kisar
15 biji cili kering
6 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula putih
Cara Membuat:
1. Tumis bahan kisar hingga wangi.
2. Masukkan daging lembu cincang, kacau sehingga berubah warna.
3. Tambahkan air, kacau sehingga mendidih.
4. Masukkan terung, biarkan sehingga semua bahanmasak dan air kering. Hidangkan

Nilai gizi per hidangan
Tenaga: 168.5 kkcal
Protien : 8.6 gram
Lemak : 12.8 gram
Karbohidrat : 9.2 gram
Serat : 0.4 gram
Kolesterol : 26.3 gram

http://ummuayman.wordpress.com/2009/11/10/terung-daging-cincang-berlada-istimewa-untuk-pesakit-diabetes/

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...