Apakah Nefropati Diabetes?

Assalamualaikum pembaca sekalian,

 

Nefropati diabetes adalah satu sindrom klinikal yang dicirikan oleh perkara-perkara berikut:
  • Berlaku albuminuria berterusan (> 300 mg / d atau> 200 μg / min) yang telah disahkan berlaku sekurang-kurangnya 2 kali 3-6 bulan.
  • Kemerosotan progresif dalam kadar penurasan glomerular (GFR).
  • Tekanan arteri darah menjadi tinggi .
Proteinuria mula-mula diiktiraf dalam kencing manis di akhir abad ke-18. Dalam tahun 1930-an, Kimmelstiel dan Wilson menyifatkan luka-luka klasik glomerulosclerosis nodular dalam penyakit kencing manis dikaitkan dengan proteinuria dan tekanan darah tinggi.

Menjelang tahun 1950-an, penyakit buah pinggang jelas diiktiraf sebagai komplikasi diabetes yang utama, dengan sebanyak 50% daripada pesakit yang menghidap diabetes lebih daripada 20 tahun akan mempunyai komplikasi ini.

Pada masa ini, nefropati diabetes adalah punca utama penyakit buah pinggang kronik di Amerika Syarikat dan lain-lain negara Barat. Ia juga merupakan salah satu komplikasi jangka panjang yang paling besar dari segi morbiditi dan kematian pesakit bagi individu yang mengidap diabetes. Diabetes juga merupakan punca paling utama ke atas 30-40% daripada semua kes penyakit buah pinggang peringkat akhir (ESRD) yang berlaku di Amerika Syarikat.

Secara umumnya, nefropati diabetes akan didiagnosis selepas melihat kepada analisis rutin air kencing dan pemeriksaan rutin untuk mikroalbuminuria dalam rawatan diabetes. Pesakit yang mungkin mempunyai penemuan fizikal adalah mereka yang dikaitkan dengan pengidap diabetis mellitus.

Kajian yang telah disahkan mencadangkan agar dilakukan rawatan awal untuk menghalang permulaan nefropati diabetes atau penyakit buah pinggang disebabkan diabetes.

Pemeriksaan susulan yang dilakukan secara kerap adalah kunci penting dalam memastikan kejayaan dalam menguruskan nefropati diabetes..

http://buahpinggangsihat.com/diabetis/apakah-nefropati-diabetis/

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...