Petua Penawar Kencing Manis

Ingin saya kongsikan kepada para pembaca tentang penawar penyakit kencing manis yang telah diperturunkan kepada saya.. hehehehe..

1) Makan Buah Nam Nam

Buah Nam Nam atau ada orang panggil buah Puru dan dalam bahasa saintifiknya Cynometra cauliflora Linn. Kalau tak tahu macam mana buahnya tu… cuba lihat gambar di bawah… kalau tidak, tanya sajer pada Pak Google.


Amalkan memakan buah Nam Nam nie… Rajin-rajin la memakannya. Pada peringkat awal, korang akan terasa kurang selesa pada kawasan pinggang (buah pinggang), peha, punggung, bahu ke leher…

2) Minum Air Tebu Hitam

Korang carik tebu hitam dalam panjang sedepa ka… Potong ikut kesesuaian, panjang-panjang sejengkal dan dibahagi 4 tanpa dibuang kulitnya. Ini kerana kita hendak rebus tebu tersebut dengan air sebanyak 2 liter (1 1/2 botol 1.5 liter). Masukkan bersama gula batu lebih kurang sebesar ibu jari sebagai syarat. Rebus sehingga mendidih dan minum ketika suam-suam.

Minum sebanyak satu cawan sekali sehari untuk 2 -3 hari. Baki air simpan dan panaskan bila ingin minum.

PERINGATAN: Sila minum ketika hari cuti dan ketika anda betul-betul hendak tidur. Ini kerana, tindak balas akan berlaku dalam tempoh yang singkat selepas minum. Anda berpotensi untuk mengalami pening kepala @ kepala pusing tahap tertinggi. Senang cakap, anda akan terasa kepala dibawah dan lantai diatas. Jadi, pastikan pasangan anda memahami apa yang akan berlaku. Sediakan juga tuala basah untuk menutup kepala & muka bagi mengurangkan sedikit kepeningan dan kepanasan sekiranya ada. Bawa-bawa banyak bersabar dalam tempoh pemulihan tersebut.

p/s – Orang yang ada kencing manis, apabila minum air tebu biasa, kepala mereka pun akan pening juga…

http://www.adisurya.com/petua/penawar-kencing-manis.html

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...