Misai Kucing Merawat Penyakit Kencing Manis


Pokok Misai Kucing ialah pokok herba renek tropika daripada keluarga "Lamiaceae" yang terdapat di Malaysia. Pokok Misai Kucing ialah pokok herba renek yang tumbuh sehingga mencapai ketinggian 1.5 meter. Nama sainsnya Orthosiphon stamineus, Benth.

Pokok misai kucing merupakan sejenis pokok berbunga dan sering ditanam sebagai pokok hiasan. Bunga terdapat pada 'verticil' lebih kurang 16 cm panjang. Bunga berwarna putih kebiru-biruan dengan filamen yang panjang, seperti misai kucing.

Daun Misai Kucing tersusun dalam pasangan yang bertentangan. Daun Misai Kucing berwarna hijau, berbentuk tirus di hujung dan tepi daun berjereja. Tangkai daun pendek, berukuran 0.3 cm panjang dan berwarna ungu-kemerahan. Batang pokok Misai Kucing berbentuk empat segi, berwarna kemerahan, tumbuh tegak dan bercabang-cabang.

Herba Misai Kucing boleh ditanam sepanjang tahun dan ianya boleh tumbuh setinggi 0.3 hingga 1 meter. Mempunyai bunga yang berwarna putih dan keseluruhan tumbuhan ini boleh digunakan sebagai ubat. Daun pokok Misai Kucing juga digunakan sebagai herba perubatan untuk merawat penyakit kencing manis.

Herba Misai Kucing digunakan untuk memperbaiki saluran kencing dan buah pinggang dan bagi membantu mengelakkan penyakit batu karang. Mengikut kajian, daunnya yang sudah dikeringkan adalah bersifat diuretik dan membantu menyingkirkan asid urik yang berlebihan dalam badan.
 
Pokok Misai Kucing
Nama Tempatan    :  Misai kucing
Nama Saintifik      :   Orthosiphon aristatus /stamineus benth
Nama Lain            :  Kumis kucing, cat whisker, kabling gubat, remujung, Javatee,             
                              Lamiaceae, Orthosiphon Aristatus, Orthosiphonblaetter, Indisher
                              Nierentee, Feuilles de Barbiflore, Java Tea, Kidney Tea, Koemis
                              Koetjing and Yaa Nuat Maeo.
Latin name           :  Orthosiphon spicatus
Famili                  :  Lamiaceae     
 
Keterangan:   
Tumbuhan yang pada asalnya dari klasifiksi liar ini mula banyak ditanam dan popular sebagai tumbuhan taman kerana bunganya yang cantik. Mudah membiak melalui keratan batang dan memerlukan medium yang agak lembab untuk hidup dengan subur. Misai kucing ialah herba bukan semusim dan ia boleh hidup lama.Ia kaya dengan kalium. Tumbuhan ini mula menarik perhatian para pengkaji antarabangsa apabila ia mula diperkenalkan sebagai teh di Eropah pada awal kurun ke20.
 
Klasifikasi pokok misai kucing
Division
Magnoliophyta
Kelas
Magnoliophyta
Oder
Lamiales
Famili
Labiatae@Lamiaceae@Lippenblutengewachse
Genus
Orthosiphon
Spesies
O. Stamineu
Nama binomial
Orthosiphon stamineus, Benth

http://www.bio-asli.com/Herba/misaikucing.asp

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...