4 Sebab Berlakunya Kencing Manis

Diabetes atau kencing manis sememangnya satu penyakit yang banyak terkena pada masyarakat kita. Statistik di Malaysia bilangan pesakit diabetes sememangnya berada di paras yang membimbangkan, apa taknya, tengok sahajalah dengan pelbagai jenis makanan yang KAYA dengan gula. Sudah menjadi kebiasaan setiap kuih – mesti manis baru sedap!

Banyak kajian telah dijalankan untuk mengetahui apakah sebenarnya punca kencing manis ini. Selain dari pemakanan, ada faktor lain yang mengakibatkan diabetes. Di bawah ini adalah 4 faktor tersebut


Berat badan normal (Melalui BMI)
Memang diakui BMI sudah tidak berapa relevan dalam mengetahui seseorang itu overweight atau tidak. Walaubagaimanapun, cara ini masih lagi diguna pakai sehingga sekarang. Sesiapa yang memiliki BMI normal (antara 20-24) risiko untuk kena diabates adalah sangat rendah.

Tidak hisap rokok
Rokok sememangnya telah difatwakan haram. Walaupun haram, ramai yang tidak pedulikannya. Hisap rokok seolah menjemput pelbagai penyakit dalam badan. Kebanyakan pesakit diabetes adalah datang dari sejarah merokok yang tegar.

Gaya hidup aktif
Kajian yang dibuat menunjukkan mereka yang selalu melakukan aktiviti senaman 2-3 kali seminggu selama 30-60 minit bilangannya amat kurang yang hidap diabetes ini. Amalkan gaya hidup aktif bukan sahaja mengelakkan diabates, malahan penyakit kronik lain juga boleh dielakkan!

Pemakanan seimbang
Bagi mereka yang mengambil jumlah karbo yang sedikit, peratusan lemak dalam makanan yang sangat sedikit (elak minyak, mentega) dan menambah pemakanan sayur-sayuran dan buah-buahan dalam diet mereka berkongsi memiliki faedah yang sama – risiko hidap diabetes kurang!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...