Tanda-Tanda dan Ujian Untuk Mengesan Penyakit Kencing Manis (Diabetes)Kebanyakan orang mengalami penyakit kencing manis (diabetes) permulaan atau pra. Namun diatas sikap yang tidak peduli akan kesihatan sendiri maka ia adalah satu kesilapan besar. Kegagalan atau keengganan menjalani ujian akan mengakibatkan tanda-tanda penyakit kencing manis (diabetes) akan merebak dan menjadi kronik. Sikap menyatakan bahawa diri sendiri sihat akan merosakkan diri sendiri.

Ujian analisis urin atau air kencing perlu dilakukan untuk mengetahui paras kandungan gula hasil daripada pemecahan lemak. Namun ujian air kencing sahaja tidak dapat memberi analisis sepenuhnya komposisi kandungan didalam air kencing itu.

Ujian sampel darah perlu dilakukan dengan menganalisis kandungan dan kompsisi darah itu sendiri.
* Puasa kadar gula darah - diabetes didiagnosis jika lebih tinggi dari 126 mg / dL pada dua kesempatan.
* Tingkat antara 100 dan 126 mg / dL disebut sebagai glukosa puasa terganggu atau pradiabetes.
* Peringkat ini dianggap faktor risiko diabetes jenis 2 dan komplikasinya.

Hemoglobin A1C ujian - ujian ini telah digunakan di masa lalu untuk membantu pesakit memantau seberapa baik mereka mengendalikan kadar glukosa darah. Pada tahun 2010, American Diabetes Association mengesyorkan bahawa ujian tersebut digunakan sebagai pilihan lain untuk mendiagnosis diabetes dan mengenalpasti pra-diabetes.

Tingkat menunjukkan:Normal: Kurang dari 5,7%Pra-diabetes: Antara 5,7% - 6,4%Diabetes: 6,5% atau lebih tinggiUji toleransi glukosa oral - diabetes didiagnosis jika tahap glukosa lebih tinggi dari 200 mg / dL selepas 2 jam. (Ujian ini digunakan lebih untuk diabetes jenis 2.)

Random (non-puasa) kadar glukosa darah - diabetes diduga jika lebih tinggi dari 200 mg / dL dan disertai dengan gejala klasik diabetes haus meningkat, buang air kecil, dan kelelahan. (Ujian ini harus disahkan dengan ujian glukosa darah puasa.)Pengidap diabetes perlu memiliki hemoglobin mereka A1C (HbA1c) tahap diperiksa setiap 3 - 6 bulan.

HbA1c adalah ukuran rata-rata glukosa darah selama sebelum 2 - 3 bulan. Ini adalah cara yang sangat membantu untuk menentukan seberapa baik rawatan keatasnya.Adakah anda memeriksa paras kolesterol dan trigliserida setiap tahun? (perlu berada LDL di bawah 100 mg / dL)

Read more: http://penawar-lukimia.blogspot.com/2011/03/tanda-tanda-dan-ujian-untuk-mengesan.html

3 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...