Seorang Daripada Lima Hidap Penyakit Diabetes

 Image result for diabetes

Oleh : NewsDesk
Tarikh Disiarkan : 05-May-2015

KUCHING, Isnin – Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia, satu daripada lima rakyat Malaysia mengidap diabetes. Sarawak Indian Society ( SIS ) memulakan langkah proaktif menangani situasi ini dengan menganjurkan Seminar Kesedaran Diabetes pada Ahad, 10 Mei di bangunan Indian Association Kuching di Jalan Rock dari jam 8 pagi hingga 2 petang.

Di samping itu, sesi ujian darah, pengiraan Body Mass Index (BMI) dan sesi kaunseling berkenaan perubatan secara percuma untuk peserta turut dijalankan. Pendaftaran peserta adalah percuma dan seluruh masyarakat dijemput hadir. Penceramah seminar yang akan berkongsi tip dan pengalaman adalah wakil Malaysian Diabetes Association (MDA) bahagian Sarawak iaitu bekas pakar nutrisi berpengalaman di peringkat antarabangsa.

Turut dijemput ialah pakar diet dari Hospital Umum Sarawak, bekas pengarah hospital, dan guru yoga. Objektif utama penganjuran seminar ini adalah memberi kesedaran kepada masyarakat tentang bahayanya penyakit ini.

Hasil tinjauan Kementerian Kesihatan, mendapati 24.9 peratus pengidap diabetes adalah dari kalangan kaum India, diikuti 17 peratus Melayu, dan 13.9 peratus Cina. Menurut kenyataan daripada MDA, terdapat dua faktor umum yang menyumbang kepada diabetes iaitu cara pengambilan pemakanan yang salah dan kurangnya aktiviti bersenam. Namun, komplikasi penyakit ini boleh dicegah awal atau permulaannya dilewatkan dengan rawatan yang betul dan perubahan gaya hidup yang lebih sihat.

http://www.utusansarawakonline.com/news/24877/Seorang-daripada-lima-hidap-penyakit-diabetes/

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...