Komplikasi Kaki Akibat Diabetes Semakin Serius Di Malaysia


KUALA LUMPUR 7 Mac — Kira-kira 5.6 juta daripada 28 juta penduduk Malaysia menghidap penyakit diabetes manakala 1.4 juta daripada jumlah (5.6 juta) mengalami komplikasi kaki yang serius, kata Koordinator Jawatankuasa Penjagaan Luka Hospital Kuala Lumpur (HKL), Dr. Harikrishna K.R. Nair.

Beliau berkata, sekiranya Malaysia merupakan antara negara yang mempunyai penghidap diabetes tertinggi, komplikasi kaki akibat diabetes juga sedang menuju pada tahap yang serius ketika ini dan ia perlu dibendung dari sekarang.

"Malaysia mempunyai ramai pesakit diabetes dan implikasi penyakit itu mengundang kepada penambahan komplikasi kaki yang turut dipengaruhi oleh faktor pengambilan makanan seperti nasi dan gula yang tidak terkawal.

"Ini terbukti apabila stok gula mengalami kekurangan apabila tiba musim perayaan,” katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran ”Woundcheck Protease Status” di HKL di sini, hari ini.

Turut hadir Timbalan Pengarah (Perubatan 1) HKL Dr. Mohammad Abdul Majid.

Dr. Harikrishna berkata komplikasi kaki merupakan luka pada kaki yang dialami pesakit diabetes yang biasanya agak sukar untuk pulih sehingga adakalanya gagal untuk disembuhkan." BERNAMA

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0307&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_35.htm

1 comment:

  1. Keajaiban herbal diraja cordyceps menggunakan biotechnology dapat menyelesaikan semua penyakit kecuali MATI

    www.facebook.com/ebiotechbiz

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...