Maklumat Umum Penyakit Kencing Manis


Asalamualaikum

Maklumat penyakit kencing manis yang terbaru dan terkini selalulah dicari oleh pesakit yang mengidap penyakit kencing manis , dan hari ini kita berkongsi cerita berkaitan penyakit atau sakit kencing manis yang tak dapat tidak kita sebagai manusia perlu ambil tahu serba sedikit hal ehwal , berita , maklumat iaitu info terbaru dan terkini berkaitan hal yang bersangkutan penyakit ini , iaitu penyakit kencing manis . Akan tetapi artikel artikel penyakit kencing manis yang ada di blog atau website hanyalah pandangan penulis dan tidak dapat dinafikan juga banyak juga artikel berkaitan penyakit kencing manis dari pandangan dan mengikut kajian pakar . Oleh itu anda dinasihati selalulah merujuk kepada pakar penyakit kencing manis untuk mempastikan perkara perkara tepat berkaitan penyakit kencing manis . Kita juga dapati ada pelbagai petua , rawatan , kajian kajian , ubat ubatan yang berkait dengan penyakit kencing manis . Insyaallah jika kuat berusaha sama ada menghindari diri dari terlibat dengan penyakit kencing manis ataupun mengubati penyakit kencing manis yang kita alami itu , kita kan berjaya mengatasinya .

Mengikut kajian , penyakit kencing manis telah pun ada sejak zaman lampau lagi iaitu pada zaman purba. Perkataan Mellitus kemudiannya ditambah oleh Willis untuk menunjukkan adanya gula dalam air kencing. Pada masa permulaan dahulu penyakit kencing manis dikenal pasti dengan mencurah air kencing ke tanah dan jika didapati semut menghurunginya bermakna seseorang itu berkemungkinan mengidap penyakit kencing manis .

Pada tahun 1897 dua orang pakar sains iaitu Von Mering dan Minkowski telah menemui bukti kaitan kalenjar pankreas dengan punca penyakit kencing manis dengan cara membuang kalenjar pankreas pada anjing dan kemudian anjing itu mengidap penyakit kencing manis .

Pada tahun 1921 kawalan penyakit yang berkesan untuk penyakit kencing manis baru diketahui iaitu apabila Frederick G. Banting dan Best menemui fungsi insulin sebagai cara mengawal kandungan glokos dalam darah .

Setiap sesuatu ada tanda , dan tanda seseorang mengidapi penyakit kencing manis adalah :

Tanda seseorang menghidapi penyakit manis adalah badan selalu berasa lemah , penglihatan mata semakin hari semakin kabur , kuat meminum air oleh kerana kerap dahaga , berat badan turun secara mendadak , sering ke tandas dan selalu berasa pening kepala .

Bukan semua pengidap penyakit kencing manis menunjukkan tanda tanda seperti itu , kita disarankan membuat pemeriksaan doktor untuk mengesahkan sama ada kita telah menghidapi penyakit kencing manis atau sebaliknya .

Pada kebiasaannya ujian pemeriksaan untuk mempastikan sama ada kita terkena penyakit kencing manis adalah dengan pemeriksaan darah , pemeriksaan air kencing dan ujian daya tahan glukos .

Sekian beberapa maklumat ringkas yang berkaitan dengan penyakit kencing manis. ..Wallahu a’lam

http://paksuhashim.com/penyakit-kencing-manis-maklumat/

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...