Pelan Diet Diabetes

Untuk menguruskan diabetes, seseorang itu perlu mempunyai maklumat yang betul mengenai Kencing manis dan perlu mengikuti pelan diet untuk mengawal tahap glukosa darah.

Pennadel insulin

Diabetes Jenis 1
 
Dalam diabetes jenis 1 (insulin diabetes bergantung), juga dikenali sebagai diabetes awal remaja, pesakit bergantung kepada insulin. Beberapa perkara penting mengenai diabetes jenis 1 ialah -

1. Terdapat biasanya permulaan secara tiba-tiba.
2. Berlaku terutamanya dalam kumpulan umur yang lebih muda.
3. Terdapat ketidakupayaan pankreas untuk menghasilkan jumlah yang cukup insulin. Ini mungkin disebabkan oleh virus atau kerana autoimmunity.
4. Kanak-kanak biasanya berlebihan berat badan.
5. Asidosis adalah perkara biasa.

Diabetes Jenis 2

Dalam Diabetes Jenis 2 (Bukan insulin kencing manis bergantung), juga dikenali sebagai diabetes awal dewasa, pesakit tidak bergantung kepada insulin. Beberapa perkara penting mengenai diabetes jenis 2 adalah -
1. Ia membangun perlahan-lahan dan biasanya lebih ringan dan lebih stabil.
2. Berlaku terutamanya di kalangan orang dewasa. Wanita yang mempunyai bayi yang besar juga cenderung untuk mendapat diabetes jenis ini.
3. Insulin boleh dihasilkan oleh pankreas tetapi tindakan yang terjejas.
4. Orang yang biasanya berat badan berlebihan.
5. Asidosis adalah jarang.
6. Majoriti pesakit bertambah baik dengan penurunan berat badan dan dikekalkan pada terapi diet.

Rancang Diet Diabetes

1. Kalori Pemakanan harus 60-70% daripada karbohidrat, 15-20% daripada protein dan 15-25% dari lemak. Jumlah minimum karbohidrat harus 100g untuk mencegah ketosis.
2. Lemak yang tinggi poli asid lemak tak tepu seperti minyak sayuran adalah pilihan (bunga matahari minyak, gingelly minyak, jagung minyak) daripada lemak haiwan dan hidro dijana lemak yang mengandungi lebih banyak Asid lemak tepu. Ikan dan ayam adalah pilihan daripada daging dan telur.
3. Gula ringkas harus dihadkan kerana ia mudah diserap dan mempunyai indeks glisemik tinggi.
4. Gandum adalah pilihan kepada beras kerana ia mengandungi ~ Ascarbose yang membenarkan karbohidrat untuk diserap perlahan-lahan.
5. Pengambilan natrium adalah untuk menjadi tidak lebih daripada 6g harian. Natrium adalah terhad kepada 3g dalam pesakit hipertensi diabetes.

Penafian: Artikel ini tidak bertujuan untuk memberikan nasihat kesihatan dan untuk maklumat am sahaja. Sentiasa mendapatkan pandangan profesional kesihatan yang berkelayakan sebelum memulakan program kesihatan mana-mana.

Source: http://my.hicow.com/kencing-manis/diabetes-melitus-jenis-2/gula-darah-233286.html

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...