Dadah Digunakan Untuk Merawat Diabetes Bunuh Pesakit


Satu lagi ubat yang diluluskan oleh US Food and Drug Administration boleh meningkatkan risiko serangan jantung dan kematian. Avandia, ubat yang telah digunakan untuk merawat kencing manis selama lapan tahun, dan telah ditetapkan bagi enam juta orang di seluruh dunia, telah datang di bawah serangan berdasarkan laporan baru-baru ini. Implikasi bagi industri penjagaan kesihatan dan insurans kesihatan adalah besar, terutamanya di Texas, di mana kadar diabetes yang tinggi.

Lebih daripada satu juta rakyat Amerika masih mengambil Avandia. Menambah ini skandal Vioxx antarabangsa, ubat arthritis yang dikenali untuk meningkatkan risiko kardiovaskular yang sama dan juga diluluskan oleh FDA, tidak membantu reputasi keselamatan organisasi. Texas sangat terdedah kepada kesilapan-kesilapan ini, di mana pada tahun 2004, lebih 500,000 seluruh negeri - dari Austin, Dallas, Houston - telah mengalami masalah kencing manis, dengan lebih banyak dijangka disahkan.

Kecenderungan negeri untuk obesiti, tekanan darah tinggi, kencing manis, penyakit jantung, dan kanser tidak membantu. Kelaziman diabetes di Amerika Syarikat meningkat 49% yang mengejutkan di antara tahun 1990 dan 2000, dan Texas telah terjejas teruk, mungkin dikaitkan dengan kadar obesiti yang berlegar di atas 60% daripada penduduk dewasa. Tiga puluh lima peratus kanak-kanak kini klinikal obes di seluruh negeri, dan Houston menawarkan penduduk di mana 86% penduduk adalah sama ada berat badan berlebihan atau obes. Ini penting kerana masalah-masalah yang sering mengiringi keadaan, termasuk penyakit jantung, strok, kanser tertentu dan, tentu saja, diabetes jenis 2.

Komplikasi yang dialami oleh pesakit kencing manis, di dalam dan diri mereka sendiri, yang ketara. Ancaman menengah atas termasuk penyakit sistem vaskular, buah pinggang dan saraf, penyakit jantung, tekanan darah tinggi, angin ahmar, dan buta. Diabetes adalah punca utama penyakit buah pinggang dan buta di kalangan orang dewasa umur 20 hingga 74, dan merupakan punca utama kematian yang keenam.

Tiada penyelidikan yang cemerlang adalah perlu untuk membuat kesimpulan bahawa peratusan tertentu yang majoriti penduduknya di Texas yang obes juga kencing manis. Ia juga tidak misteri, maka, agar jumlah ini kencing manis, pesakit obes juga mengambil Avandia. Tambah bersama komplikasi yang dialami oleh obesiti, kencing manis, dan mereka yang bergantung kepada ubat yang berkenaan, dan kami telah koktail kesihatan yang berbahaya, sesungguhnya.

Kini, untuk membuat lebih rumit, lebih 25% daripada penduduk di Texas juga tidak diinsuranskan, peratusan tertinggi dalam negara. Apa-apa syarat kronik seperti obesiti dan kencing manis, atau pukulan hebat dua kali, bagi seorang individu tidak diinsuranskan boleh membuktikan bencana. Bukan sahaja mengalami komplikasi yang serius akan menjejaskan kewangan, tetapi laporan yang dikeluarkan awal bulan ini oleh Tabung Komanwel secara langsung menyatakan bahawa yang tidak diinsuranskan tidak boleh menerima penjagaan yang berkualiti. Terdapat hubungan kuat, "laporan yang dinyatakan, antara akses kepada perlindungan kesihatan, terutamanya insurans kesihatan, dan penjagaan yang berkualiti tinggi.

Bagi Texas, tiada ini adalah berita baik. Dengan satu perempat daripada negeri itu akan tanpa insurans kesihatan, 60% daripada penduduk obes, dan lebih setengah juta pesakit kencing manis, apa-apa masalah yang memberi kesan kepada sebilangan besar dengan mana-mana syarat-syarat ini boleh sepenuhnya beban sistem yang sudah tertekan. Banjir pesakit Avandia datang dengan komplikasi, tidak diinsuranskan, dan mungkin mengalami syarat-syarat lain juga, mungkin hanya menghantar sistem penjagaan kesihatan Texas ke dalam kemelesetan.

Kebanyakan masalah ini, ia seolah-olah, berpunca dari FDA sendiri, yang perlahan-lahan memupuk reputasi kecuaian melampau ke matang. Setelah dadah diluluskan, kesan sebenar ke atas penduduk bukan seperti yang rapat dipantau seperti yang seharusnya, menurut ramai dalam industri.

Dr Jerry Avorn, Harvard Medical School, percaya bahawa masalah itu dengan FDA akan terus wujud sehingga kita mampu untuk mendapatkan sistem yang lebih baik kelulusan dan pengawasan dadah. Itu satu kenyataan yang kuat, memandangkan bahawa ini adalah tepat apa yang FDA sepatutnya lakukan.

Ia adalah panggilan bangun tidur, benar-benar. Walaupun ia tidak perlu akibat kecuaian agensi kerajaan, dalam realiti, kita perlu lebih bertanggungjawab terhadap kesihatan kita secara individu untuk physicals tahunan, meminta doktor kami seberapa banyak soalan yang kita perlu untuk berasa selesa dengan diagnosis atau preskripsi, dan melakukan apa yang kita boleh menjaga diri sendiri. Prinsip-prinsip yang mudah, rasa biasa makan pemakanan dan senaman yang boleh memotong banyak keadaan yang memerlukan ubat-ubatan sebelum mereka mempunyai peluang yang wujud.

Sehingga kesihatan negara menangkap dengan tabiat yang lebih baik, bagaimanapun, pastikan untuk bersaing dengan mengimbas kembali terkini.

http://ms.articlestreet.com/health/diseases-and-conditions/diabetes/drug-used-to-treat-diabetes-in-texas-may-kill-patients.html

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...