Terbaru: Atas permintaan Maklong tuliskan resepi ini semula dalam bahasa Malaysia.
Bahan-bahannya:
- 500 gm ayam dipotong kecil
- 2 sudu teh kunyit serbuk
- 1 bawang besar dikupas dan dipotong kasar
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 2 batang serai dicincang halus
- 1 inci lengkuas dicincang halus
- 2 sudu besar serbuk badam
- 1 sudu serbuk cili
- 1 tin kecil susu cair
- 1 sudu besar tomato puri
- 1 biji lemon diperah jusnya
- 3 buah pelaga
- 2 kayu manis
- 1 bunga lawang
- bunga cengkih
- 2 sudu besar minyak masak (Mak Long gunakan minyak kacang tanah)
- Garam dan lada hitam
- Daun ketumbar untuk hiasan
Caranya:
Panaskan dapur oven pada suhu 230C atau gas mark 8. Perapkan ayam dengan kunyit, garam, lada hitam dan 1 sudu minyak. Gaulkan supaya setiap ketulan ayam diselaputi minyak dan bumbu. Aturkan ketulan ayam di atas dulang pembakar dalam satu lapisan (tidak bertindih) dan bakar selama 20-30 minit. Setelah masak, sejukkan dan simpan jus ayam.
Kisar bawang besar, bawang putih, halia, serai dan lengkuas bersama satu sudu air sehingga halus. Panaskan lebihan minyak dalam kuali dan masukkan rempah tumis (buah pelaga, kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih). Masukkan bahan kisar dan kacau. Masukkan serbuk cili dan kacau lagi. Masukkan tomato puri dan susu diikuti dengan ayam yang telah dibakar bersama jusnya. Balikkan ayam supaya diselaputi sosnya. Masukkan jus lemon. Jangan lupa garam dan lada hitam. Hidangkan bersama nasi atau quinoa dengan dihiasi hirisan daun ketumbar.
http://maklongskitchen.wordpress.com/2011/01/26/ayam-masak-merah-resepi-atuk-abah-atuk-abahs-chicken-in-red-sauce/
No comments:
Post a Comment