Bolehkah Kita Pulihkan Diabetes?

 

Kita boleh pulihkan DIABETES dalam tempoh 90 hari, dengan beberapa syarat.......

1. Percaya dan Yakin dengan WAHYU AlQuran, dan Hadith Nabi.
2. Memahami Ilmu Sains atau pengetahuan tentang Fisiologi Tubuh Manusia.
3. Akur dengan protokol yang disarankan menurut hukum Biologi, Kimia dan Fizik.
4. Berdoa minta berkat dari PENCIPTA kita agar usaha kita ini berjaya.
5. Setelah berjaya, jangan ulangi perbuatan silap kita masa lalu yang menjurus kepada berlakunya Diabetes.

Jika anda sanggup menerima syarat ini, INSYALLAH anda akan berjaya tewaskan DIABETES dengan mudah dalam masa yang singkat, tidak lebih dari 90 hari.

Pertama sekali kita wajar mengenali tubuh kita dahulu.

Fizik manusia....
SAINS menjelaskan bahawa…
 • Otak 85% Air
 • Peparu 80% Air
 • Jantung 79% Air
 • Ginjal 82% Air
 • Tulang 22% Air
 • Darah 94% Air
 • Otot 80% Air
 • Keseluruhan Tubuh 75% Air
Berpandu kepada maklumat di atas ini, logikkah jika dikatakan kekurangan air daripada organ-organ ini, katakanlah 10% daripada kadar biasa, akan menjejaskan kesihatan dan menggugat kelancaran fungsi tubuh?

Sebenarnya, kajian sains perubatan mendapati pesakit Diabetes lazimnya telah kehilangan 8% air dari dalam pembuluh darah dan kehilangan 26% air dari cecair lautan perantara sel. Dalam lain perkataan Diabetes berlaku kerana tubuh pesakit dilanda kemarau berpanjangan yang tidak disengajakan. Justeru, logikkah jika air yang kehilangan ini diganti semula? (Air yang dimaksudkan ialah AIR SEGAR, bukan jus buah atau air minuman berperisa lain). Adakah dengan memenuhi kekurangan ini, gejala Diabetes boleh diatasi?

Memang wajar kehilangan air ini diganti segera, jika tidak, tubuh akan mengalami masalah lain yang lebih serious lagi. Kita perlu sedar bahawa kita kehilangan air dari pelbagai cara; a) peluh, b) kencing, c) pernafasan.

Jika pokok yang ditanam tidak disiram dengan kerap, logikkah jika pokok tersebut layu dan mati? Justeru, kehilangan air dari tubuh jika tidak diganti dengan secukupnya, sel akan mati dahulu, kemudian organ menjadi layu dan akhirnya sistem tubuh akan bercelaru. Demikian jugalah halnya dengan pesakit Diabetes. Maka anda sering diingatkan untuk minum lapan gelas air sehari, bukan lapan cawan teh tarik sehari.

Diabetes disahkan berlaku keatas seorang individu apabila paras gula melimpah ke dalam darah, kononnya akibat pesakit ini banyak mengambil makanan bergula? Inilah fahaman perubatan ortodoks, maka itu, pesakait kenalah berpantang gula. Gula yang dimaksudkan bukan sahaja gula biasa yang kita bancuh dengan teh, tetapi termasuklah asas gula itu sendiri, iaitu glukos yang turut terdapat dalam semua jenis kanji atau karbohidrat termasuk nasi, roti, tepung, kentang dan sebagainya. Maka itu pesakit Diabetes terpaksa berpantang atau kurangkan makanan yang dibuat dari bahan-bahan ini. Apalah erti hidup jika semua makanan asas menjadi pantang larang?

Apa kaitan air dengan Diabetes?

Menurut fahaman kajian Fisiologi Tubuh, gula yang melimpah ke dalam darah adalah gula mentah yang tidak dapat dicernakan dengan sepenuhnya. Ini berlaku kerana untuk memasak gula, tubuh memerlukan PEMBAKAR untuk masak gula ini dengan sempurna untuk dijadikan tenaga. PEMBAKAR yang dimaksudkan ialah OKSIGEN LARUT.

Logikkah makanan untuk majlis kenduri hanya menggunakan satu dapur kecil? Jika begitu keadaannya bererti masakan akan mengambil masa yang panjang atau makanan tersebut menjadi mentah.

Keadaan sama berlaku di dalam tubuh. Untuk mencernakan gula, tubuh memerlukan bekalan OKSIGEN LARUT yang lebih banyak, jika bekalan ini gagal dipenuhi, maka gula tersebut akan menjadi mentah dan tidak boleh diterima oleh hati untuk disimpan dalam bentuk Glukogen bagi kegunaan masa hadapan.

Logiknya, AIR ialah H2O, segelas air akan membawa berbillion OKSIGEN LARUT. Inilah bekalan oksigen yang serasi bagi tubuh untuk mencernakan makanan. Maka itu, anda perlu minum banyak air agar bekalan OKSIGEN LARUT sentiasa mencukupi. Dalam lain perkataan, Diabetes berlaku bukan kerana anda banyak makan gula, tetapi kerana anda KEKURANGAN OKSIGEN untuk membakar gula tersebut!

Adakah dengan meminum lapan gelas air sehari Diabetes akan dipulihkan?

Minum lapan gelas air akan membantu sel tubuh melakukan kerjanya dengan sempurna, namun bagi pesakit Diabetes air sahaja tidak memadai, mereka turut memerlukan garam, kerana lazimnya insulin pesakit Diabetes bukan sahaja kekurangan air tetapi juga kurang garam galian seperti zinc dan chromium. Maka kedua-dua unsur ini wajar dibekalkan secara teratur. Apabila kekurangan ini dapat diatasi, barulah Diabetes akan pergi dan anda kembali sihat seperti sediakala.

Sebagai peringatan, PANKREAS anda bukan sekadar merembeskan hormon INSULIN sahaja, malah turut merembeskan Glucogen dan Somatostatin.

Disamping itu, sebelum INSULIN dirembeskan, PANKREAS terpaksa merembeskan PP (polypeptide), lazimnya dipanggil Jus Pankreas. PP bersifat alkali, ia dirembeskan dalam bentuk SODABICARBONATE (NaHCO3). Rembesan ini bertujuan untuk meneutralkan makanan yang dihadamkan oleh asid HCl (Hydrochloric Acid) sebelum makanan tersebut dihantar ke Deudonum untuk pencernaan lajut dan ke Usus kecil bagi tugas penyerapan oleh sel tubuh. Untuk melakukan tugas penting ini, PANKREAS juga memerlukan bekalan garam, terutamanya Natrium Chloride atau mudah difahami sebagai garam dapur.

Justeru, kesimpulan dari fahaman ini, DIABETES boleh dipulihkan apabila garam dapat dibekalkan dengan secukupnya kepada tubuh anda. Apabila ada garam barulah ada PP. Apabila PP sempurna dan dapat menjalankan tugas peneutralan asid penghadaman, barulah INSULIN boleh dikeluarkan. Jika anda paksa INSULIN keluar tanpa mengambil kira keperluan PP, Pankreas akan memberontak dan akhirnya akan mogok terus, dan akan hentikan pengeluaran INSULIN selama-lamanya. Ketika ini anda tidak mempunyai pilihan, dan terpaksa suntik INSULIN haiwan lain ke dalam tubuh anda. WASPADALAH.....

Penyelesaian paling mudah, minum sahaja air dengan secukupnya, dan ambil sedikit garam dapur setiap hari.

http://myshape.my/default.asp?id=1&ACT=5&content=3&mnu=1

5 comments:

 1. boleh cuba tapi kena buat senaman sekurang2nya 30 minit 3 kali seminggu. senaman yg berpeluh seperti berjalan dgn pantas samada di taman atau di thread mill.

  ReplyDelete
 2. Mak ayah anda ada penyakit kronik? Mari kita lihat keistimewaan Vivix untuk rawat semua penyakit...

  http://www.freevitamin.my/2013/09/sejarah-vivix.html

  ReplyDelete
 3. Alhamdulillah, pengalaman saya sendiri mmg benar bkesan dgn air skurangnya 3ltr sehari.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...