Otak Manusia, Gula & Air


Fungsi otak adalah untuk memproses maklumat yang diterima dari organ deria, seperti Mata, Telinga, Mulut, Hidung, Kulit.

KITA WAJAR AKUR....OTAK ADALAH ORGAN TERPENTING BAGI TUBUH MANUSIA. OTAK ADALAH 85 % AIR & HANYA OTAK MANUSIA MEMPUNYAI KELENJAR PINEAL


Otak adalah ORGAN yang paling penting bagi semua spesis haiwan, lebih-lebih lagi bagi spesis Homeo Serpiens - MANUSIA!

Fungsi otak adalah untuk memproses maklumat yang diterima dari organ deria, seperti Mata, Telinga, Mulut, Hidung, Kulit.


Pemprosesan maklumat ini dilakukan oleh Kelenjar Hypothallamus dan arahan tindakan akan dihantar kepada Kelenjar Pituitari yang akan mengarah tindakan diambil oleh organ Endokrine melalui peneuropancar atau lazimnya dipanggil 'neorotransmitters". Arahan bertindak dibawa oleh hormon-hormon khas bagi setiap Kelenjar Endokrine. Oleh kerana semua tindakan memproses, mengarah dan bertindak dilakukan dalam masa yang amat pantas, maka otak memerlukan bahan tenaga yang efisyen. Bahan tenaga yang lazimnya digunakan oleh otak untuk menjana tenaganya ialah gula.

Gula bersifat panas dan otak tidak boleh berfungsi dalam keadaan panas maka ia amat memerlukan bekalan air yang banyak. Walaupun saiz otak agak kecil berbanding organ lain, ia diagihkan 20% dari semua bekalan air tubuh. Mengapa otak dibekalkan 20% air manakala bahagian lain tubuh terpaksa berkongsi baki 80% air tubuh?

Selain untuk menyejukkan otak. air juga digunakan untuk membersih tinggalan sisa metabolisma sel otak. Bagi kerja metabolisma, air amat diperlukan.

Apabila air ke otak tidak cukup dibekakan, otak akan menjadi panas, sisa metabolisma tidak dapat dinyahkan dan proses metabolisma itu sendiri akan terjejas. Dalam keadaan ini, tuan tubuh akan rasa mengantuk, lesu dan sakit kepala, seperti Migraine, kerana otak berada dalam keadaan tertekan!

Dalam konteks ini, wajarkah migraine dirawat dengan pil pelali sakit atau minum AIR segar?

JIka anda berdegil dan masih lagi yakin dengan ubat pelali sakit, tunggu sedikit masa lagi, anda boleh menjadi calon kepada kelab SLE atau BARAH!

Fikir sejenak....komposisi OTAK terdiri daripada 85% AIR, dan jika kadar air otak menurun 5% sahaja, tidakkah otak berada dalam keadaan tertekan?

Bagaimana otak meminta air?

Otak memita air melalui isyarat DAHAGA, tetapi anda minum teh, kopi, minuman Cola, atau minuman lain yang berperisa dan berwarna. Sel hanya minta air segar yang murah dan mudah didapati, tetapi anda layan tekak anda dengan minuman 'glamour'.

Oleh kerana anda tidak faham isyarat dahaga, otak beri isarat lain...LAPAR! Malangnya isyarat lapar bagi anda ialah makan, apa lagi anda pun makanlah dengan sekenyang-kenyangnya dan 'top-up' pula dengan jus buah, air sirap, dan entah macam-macam air lain.

Apabila anda makan, otak akan terseksa lagi, kerana tubuh akan mendorong air ke perut untuk kerja penghadaman dan pencernaan. Otak tidak juga mendapat air, maka ia menjadi lemah kerana tidak mendapat bekalan oksigen yang diharap-harapkan, akibatnya anda akan mengantuk selepas satu jam makan!

JIka isyarat DAHAGA dan LAPAR, otak tidak juga diberi air, ia terus minta dengan memberi satu lagi isyarat, (dengan perasaan marah?) sakit kepala atau migraine. Kali ini anda telan pula 'penadol' atau 'ponstan' mungkin dengan seteguk air.

Apabila isyarat ini pun anda masih lagi tidak faham, otak hantar isyarat baru...sakit sendi, apa lagi, ubat pelali juga yang anda cari. Jika begini keadaannya, anda akan terus menyiksa otak. Dalam keadaan ini otak akan masuk de dalam 'mode' kecemasan dengan meminta bantuan HISTAMINE untuk mencatu air menurut keutamaan organ justeru, ada saluran akan dicerut dan ada pula ditutup mengikut kepentingan. Mulalah air dikepung dan disimpan di bawah dagu untuk bekalan membuat air liur, ada yang dikepung di bawah mata untuk pelinciran mata, di dalam peparu untuk membendung kepanasan akibat kerja mengepam pertukaran udara (didiagnos sebagai peparu berair) di tepi bahagian perut, di sendi, jari, (bengkak kerana dikepung air) lutut dan tulang untuk membendung asid dan sebagainya, dan akibatnya....SAKIT, SAKIT, SAKIT.

Untuk mengatasi keskitan ini, anda boleh jumpa doktor dan dapatkan pil pelali sakit dalam bentuk racun dadah berjadual. Fungsi dadah ini adalah untuk menyekat Histamine daripada dirembeskan. Sakit mungkin hilang tetapi yang bengkak di merata tubuh terus kekal malah boleh bertambah lagi. Yang lebih berbahaya ialah apabila Histamine dicegah daripada melakukan kerjanya mencatu air mengikut keutamaan organ, maka air sediada ini akan kekal di tempatnya menurut tarikan graviti. Kedudukan otak yang tinggi di bahagian atas tubuh, tidak akan mendapat jaminan hak bekalan airnya. Akibatnya, kurang air akan dihantar ke otak dan risiko yang akan anda hadapi ialah 'STROKE'!

Air dan Garam adalah anti-HISTAMINE semulajadi. Apabila air dan garam dapat dipenuhi permintaan otak, Histamine akan dicegah pengeluarannya. secara otomatis justeru, pengambilan air dan garam dengan secukupnya, bukan sahaja akan menghalang kesakitan, malah semua bengkak dan bonjol di seluruh tubuh akan turut susut. Dengan fahaman ini anda boleh pilih racun dadah berjadual yang diberi oleh doktor atau minum air dan ambil garam dengan secukupnya yang sedia terdapat di dapur anda?

Otak manusia tidak sama dengan otak haiwan lain, kerana otak manusia mempunyai satu kelenjar istimewa iaitu KELENJAR PINEAL.

Fungsi kelenjar pineal adalah untuk membuat penilaian samada baik atau buruk sesuatu tindakan yang diambil oleh tuan tubuh. Kelenjar ini yang mendorong manusia kepada kepercayaan bersifat keagamaan. Jika kelenjar pineal ini tidak diasuh dengan betul, manusia akan berada di paras lebih rendah daripada haiwan.

“ Sesungguhnya KAMI telah menciptakan manusia dalam rupa yang amat baik.”
Maksud: S 95, A4

“ dan KAMI letakkan mereka di taraf paling rendah.”
Maksud: S 95, A5

Cabaran bagi manusia hanyalah untuk meningkatkan taraf mereka menjadi manusia sejati, ini boleh dilakukan dengan mengasuh kelenjar pineal agar menerima yang baik dan menolak yang buruk, atau ambil yang positif dan tinggalkan segala yang negatif, dalam bahasa lain amal makruf nahi mungkar!

MINUMLAH AIR SEGAR DEMI OTAK ANDA!

http://myshape.my/default.asp?id=1&ACT=5&content=4&mnu=1

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...