Air Zam Zam Ubati Kencing Manis

Penemuan Terbaru!

Air Zamzam atau Air Suci bagi Umat Islam, pHnya adalah beralkali tinggi! Sila baca petikan yang saya dapat dari Ensaiklopedia Wiki:
perigiazz

Air Zamzam Kini

Semasa ibadah umrah dan haji, para jemaah telah meniru larian Siti Hajar dari Safa ke Marwa sebanyak 7 kali yang dikenali ebagai ibadah Sae'i. Air zamzam dapat mengubat penyakit mental. Jenazah yang meninggal dunia dimandikan dengan air zamzam.
Jabatan Geologi Arab Saudi telah membuat kajian tentang cara pengurusan air zamzam dan menambah jumlah air bagi menampung keperluan jemaah semasa menunaikan haji, membawa balik untuk saudara-mara dan pelbagai tujuan lain.
Kajian menunjukkan air zamzam mengandungi pelbagai mineral alkali seperti kalsium, magnesium dan kalium.

Alkali!!! Itu jawapannya kenapa Air ZamZam dapat menyembuhkan pelbagai jenis penyakit. Sekarang anda tahu kenapa ramai umat yang sakit sampai tak boleh jalan menjadi sihat (sampai boleh lompat) selepas kembali dari Tanah Suci Mekah. Baca lagi...
Air zamzam dijual
Kerajaan Arab Saudi yang menjaga bumi Hijaz and Mekah melarang air zam daripada dieksport. Air zamzam hanya boleh dibotolkan dan boleh didapati di kebanyakan negara kini. Air zamzam yang dibotolkan ini tidak lagi 100 % tulen, telah dicampurkan dengan air sumber lain atau mungkin telah tercemar.Ada yang mengambil kesempatan dengan menjual pada harga yang tidak munsabah.
Pengurusan air zamzam
Air zamzam asli tidak boleh dieksport secara sah dari Arab Saudi untuk dijual secara komersial. Oleh itu jemaah mengisi botol dan bekas air mereka untuk dibawa pulang serta diagihkan kepada sanak saudara. Setiap jemaah dihadkan membawa lima gelen (kira-kira 20 liter).
Tempat mengambil air zamzam berhampiran Masjidil Haram mempunyai dua bahagian. Bahagian pertama dilengkapi 14 pili yang boleh digunakan secara percuma oleh orang ramai manakala yang kedua pula dipasang pili tiga kali ganda daripada jumlah itu dan dikendalikan oleh syarikat swasta berlesen yang mengenakan sedikit bayaran untuk mengisi botol dan tong air jemaah.
Biasanya syarikat ini mengenakan bayaran hanya SR10 untuk botol 10 liter untuk keselesaan jemaah dari berebut-rebut. Kaedah ini lebih baik dan jarang yang berani menipu.
Namun akhbar Arab News melaporkan ahli "zamzam mafia" yang terdiri dari orang Myanmar, Bangladesh dan Afrika beratur di pili awam sejak awal pagi. Mereka lengkap dengan tong dan ambil masa lama. Sedangkan jemaah lain menyediakan tong kecil sahaja. Mereka tidak rasa bersalah melakukannya dan merupakan rezeki halal bulan Ramadan.
Ada yang merungut kerana air zamzam yang dibeli tidak tulen atau telah dicampur dengan air lain
azz
Saya tidak tahu dari mana sumber air Zamzam yang dijual di Malaysia dan saya tiada komen mengenainya. Tetapi saya pernah uji Air ZamZam yang memang ori dari Mekah (yang dibawa balik oleh seorang Haji), keputusan ujian menunjukkan Air ZamZam memang beralkai tinggi dan mempunyai struktur molekul air yang senang diserap oleh badan. 

http://www.rawatankencingmanis.com/

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...