Senarai Jenis & Jenama Ubat Kencing Manis

Jika anda telah dikenalpasti menghidap penyakit kencing manis doktor anda akan mencadangkan beberapa jenis ubat kencing manis untuk mengawal keadaan anda. Memandangkan setiap orang mempunyai keadaan badan yang berbeza, doktor akan perhatikan reaksi badan anda terhadap ubat-ubat diabetes itu dan akan ‘adjust’ dos dan jenis ubat kencing manis sehingga ia sesuai dengan badan anda . Berikut adalah senarai beberapa jenama ubat kencing manis yang mungkin dibagi oleh doktor.

Actos (Jenis Telan)
Pioglitazone adalah ubat kencing manis (dalam keluarga glitazones) digunakan bersama dengan kawalan pemakanan yang rapi dan juga program senaman untuk mengawal kandungan gula dalam darah.
Ubat jenis ini biasanya dicadangkan kepada pesakit kencing manis jenis 2. Ubat kencing manis jenis ini berfungsi dengan mengembalikan tahap sensitiviti sel-sel badan terhadap insulin.

Lantus SubQ (Jenis Telan)
Seperti Actos, ubat jenis ini juga digunakan bersama dengan kawalan diet yang baik dan program latihan untuk mengawal tahap gula darah yang tinggi. Ubat kencing manis sesuai digunakan oleh pesakit Diabetis Jenis 1 dan Jenis 2. Lantus SubQ yang juga digelar sebagai Glargine Insulin adalah sejenis insulin tahan lama buatan manusia. Ia serupa dengan insulin manusia, tetapi ia mula berfungsi lebih lambat dan bertahan untuk jangka masa yang lebih lama berbanding insulin biasa.

Amaryl (Jenis Telan)
Ubat jenis Glimepiride adalah ubat kencing manis jenis sulfonilurea yang digunakan bersama penjagaan pemakanan dan senaman.  Ubat jenis sulfonylurea ini biasanya hanya digunakan pada pesakit dengan kencing manis jenis 2. Ubat ini bekerja dengan merangsangkan rembesan  insulin pada pakreas.
Pengawalan paras gula darah adalah sangat penting untuk mencegah masalah buah pinggang, kebutaan, kehilangan anggota, dan masalah batin. Pengawalan kencing manis yang Berjaya juga boleh mengurangkan risiko tekanan darah tinggi dan sakit jantung.

Avandamet (Jenis Telan)
Ubat jenis ini digunakan bersama-sama dengan diet yang baik dan program ‘senaman’ untuk mengawal paras gula dalam darah bagi mereka yang menghidap kencing manis jenis 2 (Type 2 Diabetes). Ubat ini berfungsi dengan mengembalikan kepekaan sel-sel banda terhadap insulin. Pengawalan parasa gula darah adalah penting untuk mencegah kerosakan buah pinggang, kebutaan, kelemahan tenaga batin dan kerosakan saraf yang boleh menyebabkan kehilangan anggota tubuh.

Avandaryl (Jenis Telan)
Ubat ini adalah hasil campuran daripada dua jenis ubat, iaitu rosiglitazone dan glimepiride. Ubat jenis ini adalah sesuai bagi pesakit menghidap kencing manis jenis 2.

Avandia (Jenis Telan)
Rosiglitazone adalah ubat anti-kencing manis yang digunakan bersama kawalan pemakanan diet yang baik untuk pesakit kencing manis Jenis 2. Rosiglitazone berfungsi dengan mengembalikan respon tubuh badan terhadap insulin, supaya bacaan gula darah boleh dikurangkan.

Cozaar (Jenis Telan)
Losartan digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi dan untuk membantu melindungi ginjal dari kerosakan akibat kencing manis. Penurunan tekanan darah tinggi dapat membantu mencegah stroke, sakit jantung, dan masalah ginjal. Losartan adalah berada di dalam kelas ubat yang digelar sebagai angiotensin reseptor blocker. Ia berfungsi dengan melembutkan kapilari dan saluran darah sehingga darah boleh mengalir lebih mudah.

http://ubatkencingmanis.info/

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...