Asal Usul Istilah Diabetes Mellitus (Kencing Manis)

suntik

ASAL USUL ISTILAH DIABETES MELLITUS. Kenapa namanya kencing manis??

Perkataan "diabetes" berasal dari bahasa Yunani yang beerti "orang yang berdiri mengangkangkan kedua-dua belah kakinya" atau "berselang untuk memindahka air", dari sini makna tersebut berkembang dan ditafsirkan sebagai "kencing" saja.

Kata dalam bentuk "diabete" pertama kali ditemui dalam naskah bahasa Inggeris pada tahun 1425. Hanya pada tahun 1675 Thomas Willis menambah kata "mellitus" dari bahasa latin yang bermaksud "madu" kepada kata diabetes sehingga nama lengkapnya menjadi "diabetes mellitus" untuk mentakridkan penyakit dengan gejala mengeluarkan kencing atau urine berasa "manis"

Kencing manis sebagai gejala penyakit sudah dikenalpasti oleh para ahli Yunani, China, Mesir dan India serta Parsi. Orang India memerhatikan bahawa semut mengerumuni air kencing pesakit diabetes mellitus dan menamakan penyakit ini "madhumeha" (= penyakit kencing manis)

Walaupun sudah lama sekali orang berusaha memahami dan mengubati penyakit diabetes, hanya pada tahun 1900an saintis mengetahui penyakit ini berkaitan dengan pancreas. Pada tahun 1889 Joseph von Merlng dan Oscar Minkowski mendapati bahawa anjing yang dibuang pankreasnya akan megalami penyakit seperti diabetes mellitus dan mati beberapa hari kemudian.

Secara spesifik, Sir Edward Albert Sharpey-Schafer pada tahun 1910 menyimpulkan bahawa diabetes disebabkan oleh berkurangnya hormon yang dihasilkan pancreas dan memberi nama hormone tersebut sebagai Insulin (dari kata bahasa latin Insula yang ertinya pulau, kerana hormone ini diketemukan di sekitar gugusan pulau Langerhans pada pankreas).

Pada tahun 1921 Sir Frederick Grant Banting dan Charles Herbert Best berjaya menyelamatkan anjing pesakit diabetes dengan mentranplantasi pancreas baru. Pada tahun 1922 mereka, dan pada tahun 1923 bersama-sama dengan ketua Makmal University of Toronto, Mac Leod mendapat Hadiah Nobel kerana kejayaan tersebut.

Ardhi 2010; sumber bacaan TriExs Media "Having Fun with Diabetes Mellitus"

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...