Bahaya Diabetes – Lebih Ramai Sedar Bahaya Diabetes

bahaya diabetes

Kajian Pertubuhan Diabetes Antarabangsa (IDF) menunjukkan terdapat sekurang-kurangnya 366 juta kes diabetes di seluruh dunia. Ini bermakna satu daripada setiap lima dewasa berpotensi menghidap penyakit itu.

Pendedahan itu membuktikan diabetes menjadi ancaman kesihatan utama pada masa kini. Sesuatu perlu dilakukan segera bagi menghalang angka penghidapnya terus berada di tahap membimbangkan.

Antara perubahan ketara yang biasa dilalui penghidap diabetes adalah sentiasa berasa dahaga, kerap membuang air kecil terutamanya pada waktu malam, selera makan meningkat, letih, hilang berat badan, luka yang lambat sembuh serta penglihatan menjadi kabur.

Dalam kes lebih kritikal, penghidap mengalami simptom seperti pedih di tapak kaki, hujung jari terasa bagai ditusuk jarum atau benda tajam. Kesakitan itu yang pada awalnya berlaku sekali-sekala, semakin lama menjadi lebih kerap hingga tidak dapat ditanggung.

Menjelaskan lebih lanjut simptom ini Pakar Gastroenterologis Pusat Pakar Megah, Sime Darby, Dr. Loong Yik Yee berkata, hampir 50 peratus pesakit diabetes di negara ini akan mengalami satu atau lebih simptom tersebut.

“Tetapi juga ada antara mereka yang langsung tidak merasai sebarang simptom. Manakala simptom-simptom seperti terasa kaki atau jari ditusuk jarum berlaku apabila si penghidap sudah mengalami kerosakan saraf.

“Keadaan itu jika dibiarkan akan menyebabkan kemudaratan kepada pesakit itu sendiri. Sebab itu, adalah sangat penting untuk pesakit mendapatkan rawatan awal bagi mengelakkan ia menjadi lebih kronik,” tambahnya.

Kes-kes seperti ini juga telah meningkat hampir dua kali ganda dalam sedekad yang lalu.

Read more: http://dnobiz.com/persadabiz/tip-motivasi/tip-kesihatan/bahaya-diabetes-lebih-ramai-sedar-bahaya-diabetes/#ixzz1k6dQ1aCe

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...