Pemakanan Untuk Pesakit Kencing Manis - Hospital Pusrawi


Tujuan:
  1. Untuk mencapai dan mengekalkan paras gula dan lipid darah pada julat normal.
  2. Untuk  mengelak sebarang komplikasi penyakit.
  3. Untuk mencapai dan mengekalkan berat badan yang sesuai.
  4. Untuk membekalkan keperluan pemakanan bagi memenuhi keperluan harian.
Penjagaan makanan:

Terdapat 3 kumpulan makanan untuk pesakit Diabetes Mellitus:-

Makanan yang perlu dielakkan

Semua makanan dan minuman yang manis dan mengandungi gula tinggi.Contohnya: Pelbagai jenis gula, kuih-muih, niskut manis, kek, gula-gula, coklat, ais krim, minuman ringan, sirap cordial, susu pekat manis, jem, kaya, madu dan minuman beralkohol.


Makanan yang 
bebas dimakan
  1. Semua jenis sayuran, kecuali semua jenis ubi.
  2. Contohnya: sawi, kangkung, bayam, kobis, kacang buncis, kacang panjang, bendi, tomato, terung dan sebagainya.
  3. Semua cecair dan minuman tanpa gula
  4. Contohnya: Sup air, air kosong, the dan kopi ‘o’ tanpa gula, teh Cina, air limau, air barli tanpa gula.
  5. Perasa dan Perencah
  6. Contohnya: serbuk cili, kari, kunyit, rempah ratus, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, serai dan sebagainya.
  7. Semua daging tanpa lemak, ayam tanpa lemak dan kulit, tauhu, kuning telur (2-3 biji seminggu), ikan, ikan bilis tanpa kepala dan perut. Hadkan makanan tinggi kolesterol seperti makanan laut (udang, sotong, ketam, kerang, siput) dan organ dalaman (hati, otak, perut, limpa
Makanan yang perlu disukat.
  1. Susu dan hasil tenusu
  2. Bijirin dan hasil bijiran
  3. Kacang dan kekacang
  4. Buah-buahan
Pilihan makananSaiz hidanganSaranan
1..Susu dan hasil tenusu



Susu segar / cair

Susu sejat

Susu penuh krim

Susu skim / rendah lemak




1 cawan (240ml)

½ cawan (120ml)

4 sudu makan penuh

4 sudu makan paras






2 kali sehari






2. Bijiran dan hasil bijirin



Roti putih / bijirin penuh                                                 

Nasi / mee / meehon / kuey teow

Capati/ roti canai/ tosai

Ubi




2 keping

1 cawan                                         

1 keping

1 biji saiz telur






3-4 kali sehari                            


3. Kacang dan kekacang



Kacang hijau/ merah/ dhal/ kacang soya (mentah)




1/3 cawan




1-2 kali sehari
4.Buah-buahan

Epal/oren/limau/lai/ciku

Pisang (10cm)

Mangga

Jambu batu

Belimbing

Langsat/longan/anggur

Rambutan/laici

Betik/nenas/tembikai/tembikai susu
Durian/nangka/cempedak


1 biji sederhana

1 biji kecil

1 biji kecil

½ biji tanpa biji

1 biji sederhana

8-10 biji kecil

5 biji sederhana

1 potong nipis


3 ulas kecil








2 kali sehari






Walaupun rasa makanan dalam kumpulan ini masam, pedas, manis, tetapi semua akan ditukarkan kepada gula oleh badan kita.

Panduan Am
  1. Anda boleh menikmati 3 hidangan utama ( sarapan pagi,makan tengahari, makan malam). Pastikan makan pada selang masa yang tetap.
  2. Agihkan jumlah pengambilan makanan yang perlu disukat supaya tidak berlebihan pada satu masa tertentu. Makanan yang dihadkan adalah makanan berkarbohidrat yang akan meningkatkan paras gula darah.
  3. Tingkatkan pengambilan serat dalam diet. Ini dapat membantu mengawal paras gula darah dan mengelakkan sembelit. Sumber serat yang baik adalah bijirin penuh, buah-buahan, sayur-sayuran, kacang dan kekacang dan biji-bijian.
  4. Kurangakan pengunaan garam dalam masakan dan elakkan makanan tinggi kandungan garam.
  5. Kurangkan jumlah pengambilan lemak atau minyak terutamanya lemak tepu seperti krim, minyak kelapa, santan dank rim salad.

    http://www.pusrawi.com.my/index.php?option=com_content&task=view&id=66&Itemid=149&lang=en

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...