Perbezaan Di antara Penyakit Kencing Manis Jenis 1 dan 2

Jenis 2 kencing manis terdiri daripada pelbagai kegagalan yang terhasil dari gabungan penentangan terhadap tindakan insulin dan insulin yang tidak mencukupi. Ia adalah gangguan dicirikan oleh hiperglisemia dan dikaitkan dengan mikrovaskular (iaitu, retina, buah pinggang, mungkin neuropathic), macrovascular (iaitu, koronari, vaskular periferal), dan neuropathic (iaitu, autonomi, periferal) komplikasi. (Lihat patofisiologi dan Pembentangan Klinikal.)

Penyakit Kencing Manis Jenis (Tahap) 1
Alat Penguji Darah Penyakit Kencing Manis

Tidak seperti pesakit dengan diabetes mellitus jenis 1, pesakit-pesakit jenis 2 tidak benar-benar bergantung kepada insulin untuk hidup. Perbezaan ini adalah asas bagi terma-terma yang lebih tua untuk jenis 1 dan 2, bergantung kepada insulin dan bukan-insulin kencing manis bergantung. Walau bagaimanapun, ramai pesakit yang menghidap diabetes jenis 2 akhirnya dirawat dengan insulin. Kerana mereka mengekalkan kebolehan untuk merembeskan beberapa insulin endogen, mereka dianggap memerlukan insulin tetapi tidak bergantung pada insulin. Walau bagaimanapun, memandangkan potensi untuk kekeliruan kerana klasifikasi berdasarkan rawatan daripada etiologi, syarat-syarat ini telah ditinggalkan. 1 (Lihat Rawatan dan Pengurusan dan ubat-ubatan.)
 

Satu lagi istilah yang lebih tua untuk diabetes mellitus jenis 2 adalah diabetes dewasa. Pada masa ini, kerana wabak obesiti dan tidak aktif di kalangan kanak-kanak, jenis 2 kencing manis yang berlaku pada umur yang lebih muda dan lebih muda. Walaupun diabetes mellitus jenis 2 biasanya memberi kesan kepada individu yang lebih tua daripada 40 tahun, ia telah didiagnosis di kalangan kanak-kanak muda berumur 2 tahun yang mempunyai sejarah keluarga diabetes. (Lihat Epidemiologi.)


Penyakit Kencing Manis Jenis (Tahap) 2
Gambarajah Hati dan Pankreas


Diabetes mellitus adalah penyakit kronik yang memerlukan rawatan perubatan jangka panjang kedua-dua untuk menghadkan pembangunan komplikasi dahsyat dan menguruskan mereka apabila mereka tidak berlaku. Ia merupakan satu penyakit yang tidak seimbang mahal di Amerika Syarikat pada tahun 2002, kos per kapita penjagaan kesihatan adalah USD 13.243 untuk mereka yang menghidap diabetes, sementara ia adalah USD 2560 tanpa kencing manis. Jabatan kecemasan kadar penggunaan oleh mereka yang menghidap diabetes adalah dua kali ganda daripada penduduk yang tidak terjejas. [2]
 

Artikel ini menumpukan kepada diagnosis dan rawatan diabetes jenis 2 dan komplikasi akut dan kronik, selain daripada yang berkaitan secara langsung dengan hipoglisemia dan gangguan metabolik yang teruk, seperti ketoasidosis diabetik (DKA) dan negeri hiperglisemik hyperosmolar (HHS).


 http://makcik-becok-artikel.blogspot.com/2012/02/perbezaan-diantara-penyakit-kencing.html

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...