Kencing Manis – Komplikasi Kaki & Video

Orang yang mempunyai kencing manis boleh mengalami bermacam-macam masalah kaki. Dalam kebanyakan kes, masalah yang biasa boleh menjadi lebih buruk dan membawa kepada komplikasi yang serius.
Masalah kaki diabetis yang sering berlaku adalah  kerosakan saraf, juga dikenali sebagai neuropati (diabetes neuropathies), yang mengakibatkan kehilangan rasa di kaki dan juga pengaliran darah yang terganggu sehinggalah perubahan dalam struktur bentuk kaki atau jari kaki.

Neuropati Kencing Manis
Walaupun ia boleh mencederakan, kerosakan saraf  yang disebabkan oleh kencing manis juga boleh mengurangkan kemampuan anda untuk merasa sakit, panas, dan sejuk. Kehilangan perasaan sering bermakna anda tidak boleh merasai kecederaan terdapat pada kaki. Contohnya, anda boleh termasuk ketulan batu kecil ke dalam kasut anda dan berjalan sepanjang hari tanpa mengetahui. Anda mungkin tidak perasan mengenai kecederaan kaki sehingga kulit rosak dan terjangkit.

Perubahan Kulit
Kencing Manis boleh menyebabkan perubahan pada kulit kaki anda. Ada kalanya kaki anda boleh menjadi sangat kering sehingga kulit boleh mengupas dan retak. Ini adalah kerana saraf yang mengawal minyak dan kelembapan di kaki tidak lagi berfungsi dengan lancar ekoran daripada komplikasi kencing manis.
Selepas mandi, keringkan kaki dan memastikan kelembapan kulit kaki dengan losyen kulit atau krim kulit yang tidak dicampur bahan kimia wangi.
Kulit Kasar (Calluses). Kulit kasar bertumbuh dengan lebih kerap dan cepat pada kaki pesakit kencing manis. Ini adalah akibat daripada tekanan yang lebih tinggi kawasan di bawah kaki.
Jika kulit kasar tidak dipotong ia akan menjadi semakin tebal dan akhirnya menjadi retak dan mendedahkan kaki terhadap risiko ulser atau luka terbuka. Jangan cuba untuk mengurangkan kulit kasar sendiri – ini kerana ia boleh menyebabkan ulser dan jangkitan bakteria. Minta pakar untuk memotong atau kulit kasar anda. Anda juga dinasihat supaya jangan cuba untuk menghapuskan kulit kasar agen kimia. Produk-produk ini boleh membakar kulit anda.
Sebagai langkah kawalan, menggunakan batu timbul setiap hari untuk mengisar kulit kasar setiap hari.

Ulser Kaki Jenis Kencing Manis
Ulser berlaku paling sering pada bola kaki atau pada bahagian bawah kaki besar.Ulser di bahagian kaki biasanya disebabkan kasut yang kurang sesuai. Walaupun ulser tertentu tidak menyakitkan, ia masih harus dilihat oleh pembekal penjagaan kesihatan anda dengan segera. Mengabaikan ulser boleh menyebabkan jangkitan yang lebih ketara yang boleh boleh membawa kepada kehilangan anggota badan.

Peredaran Darah yang Kurang Bagus
Peredaran darah yang terganggu boleh membuat kaki anda kurang mampu untuk melawan jangkitan dan menyembuhkannya. Diabetes menyebabkan saluran darah pada kaki dan kaki menjadi sempit dan keras. Anda boleh mengawal beberapa faktor yang menyebabkan aliran darah yang lemah. Jangan merokok; ini boleh mengelakkan pengerasan kapilari darah. Juga, mengikut nasihat pembekal penjagaan kesihatan anda untuk menjaga tekanan darah dan kolesterol di bawah kawalan.
Apabila kaki anda rasa sejuk, anda mungkin terdorong untuk memanaskannya. Malangnya, jika kaki anda tidak dapat merasa panas, ia adalah mudah bagi anda untuk membakar kaki anda dengan air panas, botol air panas, atau alat pemanas yang lain. Cara terbaik untuk mengatasi kesejukan kaki adalah memakai stoking panas.

Pemotongan
Pesakit kencing manis jauh lebih cenderung untuk mempunyai kaki atau kaki dipotong daripada orang lain. Kenapa? Ramai pesakit kencing manis turut mengidap masalah sakit jantung atau tekanan darah yang mengurangkan aliran darah ke kaki. Juga, ramai orang yang menghidap kencing manis mempunyai penyakit saraf yang mengurangkan sensitivity rasa. Gabungan masalah-masalah ini boleh membuat ia mudah untuk mendapatkan ulser dan jangkitan yang boleh membawa kepada amputasi. Kebanyakan amputasi boleh dicegah dengan penjagaan rapi.
Salah satu ancaman terbesar kepada kaki anda merokok. Merokok menjejaskan saluran darah harus. Ia boleh menyebabkan aliran darah menurun kepada kaki dan melambatkan penyembuhan luka. Ramai pesakit kencing manis yang memerlukan amputasi adalah perokok.
AMARAN! Video berikut adalah sungguh mengerikan. Jauhkan budak-budak daripada skrin komputer.

http://kencingmanis.info

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...