Mengenali Gangren Kesan daripada Kencing Manis


Gangren adalah keadaan di mana kawasan tertentu ditubuh berlaku kematian dan kemerosotan. Ini biasanya disebabkan oleh penurunan atau kehilangan bekalan darah ke kawasan tersebut. Gangren juga boleh disebabkan oleh kecederaan, jangkitan atau komplikasi yang telah berlaku dalam jangka panjang. Komplikasi ini mungkin telah menyebabkan peredaran darah mengalami pelbagai masalah yang membawa kepada gangren. Gangren cenderung untuk mengambil tempat dalam anggota badan dan bahagian anggota badan yang gangren kerap berlaku termasuk jari jari serta kaki dan tangan . Dalam sesetengah kes, ia juga memberi kesan kepada otot dan organ-organ dalaman.

Biasanya ada lima jenis gangren. Salah satu jenis dikenali sebagai gangren kering. Kemudian, ada yang basah selain gas, dalaman dan gangren yang Fournier. Bagi mereka yang ingin tahu, perkataan “gangrene” berasal dari gangreana (perkataan Latin) dan gangraina (perkataan Yunani). Kedua-dua perkataan ini bermakna “penyucian tisu”.

Selain dari itu penyakit ini juga boleh disebabkan oleh virus, kulat, parasit dan bakteria terutamanya apabila tahap bekalan darah cukup rendah. Tahap bekalan darah yang rendah menyebabkan sel-sel timus – juga dikenali sebagai sel-sel T bersama-sama dengan sel darah putih, tidak dapat melawan kuman yang masuk ke dalam badan seseorang. Apabila ini berlaku, kuman akan membiak tanpa kawalan daripada sel-sel badan dan ini boleh mencetuskan keadaan tidak menentu daripada penyakit ini.

Gejala-gejala biasanya merangkumi pesakit yang menderita dari garis merah di seluruh tisu yang terjejas, dan ini biasanya kelihatan pada kulit. Kawasan ini akan terasa sejuk dan kebas. Bagi gangren basah, kawasan yang terjejas walaupun akan membengkak sebelum ada kematian mana-mana tisu yang terjejas. Kemudian, kulit akan mengalami perubahan warna, dari merah pergi ke perang dan perang akan menjadi hitam. Maka bau akan keluar bersama-sama dengan nanah dan tisu yang membuatkan terasa nyilu dan sakit. Mujurlah, terdapat rawatan untuk menangani penyakit ini dengan Terapi Saraf. Dengan Terapi Saraf ianya dapat melancarkan semula peredaran darah yang tersumbat terutama kawasan sendi yang terlibat.

http://www.mahsuri.com.my/blog/rawatan/gangrene-gangren

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...