Resepi Sihat Untuk Pengidap Diabetes

Bagi yang sememangnya mengamalkan atau mahu berubah kepada pemakanan berkhasiat saya ingin sekali berkongsi dengan anda antara resepi kegemaran saya.

 

Muesli Parfait – Siapa pernah dengar? Ini adalah makanan kesihatan yang sering dipilih penulis semasa berkerja dalam sektor f&b semasa zaman selepas belajar. Harganya di cafe ini adalah sekitar RM10 secawan sedangkan kos menyediakan tidak lebih dari RM3. Mari saya kongsikan kaedah pemakanan yang sedap dan menyihatkan anda.

Saya akan kongsikan bagi pengidap diabetes type 1. Untuk type 2 tidak begitu digalakkan kerana ada campuran buah yang akan meningkatkan kadar gula darah anda. Ianya sangat digalakkan kerana mengandungi buah – buah beri dan orange.Bahan utama ianya Muesli yang sebenarnya adalah oat yang tidak dimasak. Ianya sebaliknya dikeringkan dan sedikit keras. Resepi asal sewaktu di cipta pada tahun 1900 oleh seorang doktor dalam terapi rawatan bagi pesakit dihospitalnya adalah gabungan muesli, buah beri dan isi oren dan orange juice, bukannya dengan susu seperti sekarang.

 

Ianya dikomersilkan dengan penggunaan bahan yang lebih sedap dan memberangsangkan iaitu yogurt. Kadar serat dalam muesli sangat tinggi dan digunakan secara komersil dalam kempen kesedaran tentang penjagaan kesihatan oleh cafe dan kedai makan di barat. Kombinasi yang sangat seimbang dari segi jumlah serat, membekalkan vitamin c yang tinggi dan antioksida dari buahan serta kalsium dari yogurt itu sendiri menjadikan ianya cukup sempurna untuk memulakan hari anda.

Resepi Muesli Parfait

Bahan-bahan
  • 100g Muesli (boleh didapati di pasaraya dalam bentuk peket yang sudah dikeringkan atau dimasak dalam oven)
  • Setengah cawan yogurt asli, tanpa perasa. (bagi yang tidak berpenyakit boleh guna yogurt sedia dalam pasaran yang mengandungi buahan.
  • 1 ounce susu skim (rendah lemak, tanpa gula)
  • Buah strawberry atau buah beri yang lain
  • Isi oren
  • Kekacang, almond, dan buahan kering seperti kismis
Campurkan kesemua bahan kecuali yogurt. Hancurkan sedikit buahan beri dan campurkan dengan yogurt untuk memperasakannya. Yogurt dituang dahulu kedalam mangkuk atau cawan. Kemudian masukkan campuran buahan dan muesli tadi diatas yogurt. Tuang susu. Nah! Sarapan pagi anda telahpun terhidang dan menyelerakan. Selamat Mencuba!!

http://penawarkencingmanis.com/recepi-kesihatan/resepi-sihat-untuk-pengidap-diabetes.html

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...